Jakiś czas temu opisałam zwyczaje panujące w portugalskich restauracjach. Teraz nadeszła pora aby opowiedzieć co można tam zjeść. Dzisiaj opiszę ryby i owoce morza. Zacznę od tych najczęściej podawanych.
Najczęściej jadaną w Portugali rybą jest oczywiście dorsz atlantycki czyli bacalhau łowiony w rejonach Norwegii. Niektórzy nie zaliczają go do ryb i często mówi się, że są ryby, mięso i bacalhau. Dorsze jadane w Portugali od spotykanych u nas różnią się sposobem konserwowania. Bacalhau zaraz po złowieniu jest suszony w soli na zimnym norweskim powietrzu. Dzięki temu jego smak jest zdecydowanie różny od spotykanego u nas fileta. Recept na przyrządzenie bacalhau są setki jak nie tysiące. Często spotyka się bacalhau assado com batatas a murro – czyli bacalhao grillowany z rozgniecionymi ziemniakami i czosnkiem. Jest też bardzo wiele odmian bacalhau no forno – czyli z pieca np. zapiekanego w serze lub z cebulą. Wszystkie potrawy z bacalhau są bardzo smaczne i raczej trafiają w gusta nawet tych, którzy nie są fanami ryb, bo przez sposób przechowywania pozbawione są typowego dla dorsza rybiego posmaku.
Inne bardzo popularne ryby to atum – tuńczyk, salmão – łosoś, cherne – granik i perca – okoń. Są one najczęściej serwowane grillowane lub smażone. Wiosną i latem bardzo często można zjeść także grillowane w całości sardynki (sardinha), dorady (dourada) i makrele (carapau) podawane z tkz. hiszpańskim sosem – przyrządzonym z oliwy, octu winnego i cebuli.
Niektóre gatunki ryb są podawane w warzywnym sosie, często na bazie wina – ensopado lub estufado.
Innym bardzo smacznym daniem jest caldeirada - kawałki mięsa z kilku rodzajów ryb ugotowane w białym winie z ziemniakami, cebulą, pomidorami i papryką.
Kolejnym daniem typowym dla Portugali jest żabnica z ryżem - arroz de Tamboril. Żabnica (poniżej) pomimo nieciekawej prezencji jest całkiem smaczna.
Poza rybami w wielu restauracjach można różnego rodzaju ośmiornice – lulas, polvo, chocos.
Obok ryb w Portugali dużą popularnością cieszą się owoce morza. Najpopularniejsze są krewetki (gambas): gotowane, podawane na zimno z sokiem z cytryny, smażone lub glinowane. Bardzo lubiane są też różnego rodzaju małże (ameijoas ), także najczęściej gotowane, podawane z muszlami w sosie i posypane kolendrą.
Poniżej najczęściej spotykane na talerzach gatunki ryb i owoców morza:
Atum | Tuńczyk |
Carapau | Makrela |
Bacalhau | Dorsz atlantycki |
Carpa | Karp |
Cherne | Granik śnieżny – choć wiem ze to nic nie mówi… |
Dourada | Dorada |
Tubarão | Rekin |
Truta | Pstrąg |
Tamboril | Żabnica |
Salmão | Łosoś |
Sardinha | Sardynka |
Solha | Flądra, |
Robalo | Okon morski |
Corvina | Kulbin |
Perca | Okoń europejski |
Raia | Płaszczka |
Enguia | Węgorz |
Gambas/Camarão | Krewetki |
Ameijoa | Małże |
Lagosta | Homar |
Sapateira | Krab |
Buzios | Ślimaki morskie |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz